Ontwerp meervleermuizentoren gereed
info: meervleermuizentoren Robin
Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief! Jij toch ook?
Breda profileert zich als 'stad in een park' en als natuurinclusief. De bijeenkomst op 24 september bracht een enthousiast publiek bij elkaar. Na een lezingenochtend en discussie werden in de middag workshops gehouden in het Elektron. Natuurinclusief bouwen is bouwen aan een gezonde toekomst, voor mens en dier. Maar hoe pak je dat aan? Tijdens het symposium “Heel Brabant ontwerpt natuurinclusief” gaven gemeenten, architecten, ontwerpers, natuurbeschermers en een milieufilosoof samen antwoord op die vraag.
Kijk mee en bepaal hoe jij jouw project groener maakt.
23 september 2020
Rooftoprevolutie 2020
Hoe kunnen we ons daklandschap gebruiken voor een combinatie van groen, slimme watersystemen, zonnepanelen en natuur?
Onder leiding van dagvoorzitter Suze Gehem en de hosts Andy van den Dobbelsteen en Jan Henk Tigelaar werden inspirerende presentaties en discussies. Als panellid in de sessie commercieel vastgoed promootte Jacques Vink de mogelijkheden voor een natuur inclusief dakenlandschap.
De Rooftop Award voor het meest in het oog springende dak van Nederland is gegaan naar het prachtige bos bovenop depot Museum van Boijmans van Beuningen. Het programma met de sprekers en een samenvatting van de dag Rooftop symposium 2020.
De paneldiscussie commercieel vastgoed onder leiding van Andy van den Dobbelsteen is terug te zien onder deze link.
4 september 2020
Blog op het kennisplatform van C-creators
Een link naar de blog met een stappenplan natuur inclusiefbouwen
4 mei 2020
‘Natuurinclusief ontwerpen is ook leren loslaten’
column op www.bouwnatuurinclusief.nl
Natuurinclusiviteit integraal in de ontwerpopgave meenemen zal mooie gebouwen opleveren, denkt Jacques Vink van architectenbureau Ruimtelab. Daarvoor moeten we wel leren loslaten.
Link naar de column
1 maart 2020
Winnaar van de
Met de 'Utrechtse steen'
Het ‘vergroenen’ van de kademuren van Utrecht door een speciale steen te introduceren waarop varens, mossen en andere vochtminnende planten zich kunnen hechten. Door klinkers met voorgefabriceerde ronde uitsparingen in het metselwerk op te nemen, komt er ruimte voor planten in een kade langs de Utrechtse grachten.
ontwerp: Jacques Vink en Roberto Wijntje Santa-Maria
18 september 2019
Geselecteerd voor de Fresh Perspectives
De Stad als Toevluchtsoord is geselecteerd voor het Fresh Perspectives programma van het Stimuleringsfonds van de Creatieve Industrie. We gaan onderzoeken hoe de biodiversiteit kan worden versterkt door het ruimtelijk ontwerp. Het voorstel spitst zich toe op de 70-er en 80-er jaren wijken en richt zich op de stadsvogels. Hiertoe is een samenwerking aangegaan met Vogelbescherming Nederland.
info: stimuleringsfonds.nl/nl/talentontwikkeling/selectie_open_oproep_fresh_perspectives_3/
Genomineerd voor de:
Met de 'Utrechtse steen'
Het ‘vergroenen’ van de kademuren van Utrecht door een speciale steen te introduceren waarop varens, mossen en andere vochtminnende planten zich kunnen hechten. Door klinkers met voorgefabriceerde ronde uitsparingen in het metselwerk op te nemen, komt er ruimte voor planten in een kade langs de Utrechtse grachten.
ontwerp: Jacques Vink en Roberto Wijntje Santa-Maria
info: de groene kroon nominaties
Natuur inclusief ontwerpen in het Nieuwe Instituut, zondag 14 juli, 14.00 tot 15.30.
Info: neuhaus.hetnieuweinstituut.nl/rooster/natuurinclusief-ontwerpen-de-stad
Park op de Hofbogen, 2017-2019
Voor de Gemeente Rotterdam hebben we een ontwerpstrategie ontwikkeld om van het Hofbogenviaduct een Groene Wandelpromenade te maken. Gefaseerd en in samenwerking met lokale initiatieven kan zo een groen dak ontstaan met daaraan diverse (semi) openbare functies zoals terrassen en daktuinen. Op een aantal pnten zijn trappen voorzien die een doorlopende promenade op het Hofbogenviaduct toegankelijk maken. Dit voorstel hebben we uitgewerkt als onderdeel van het Ontwerperscollectief De Natuurlijk Stad.
Stadsnatuur Maken in de NRC, download recensie in de NRC 18-08-2017
Publicatie Stadsnatuur maken / Making Urban Nature, 2017
Stadsnatuur maken is een inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusief ontwerpen in de Noordwest-Europese stad.
Groenbogen aan het Ammersooiseplein, 2016
Groenbogen is het resultaat van een samenwerking tussen ontwerpers, ecologen, architecten, kunstenaars én jongeren uit de buurt. Samen maakten zij twee dichten bogen van de Hofbogen aan het stenige Ammersooiseplein groen.
Groenbogen aan het Ammersooiseplein
De Groene Marathon van Rotterdam, 2013-ongoing
Rotterdam Natuurlijk! rijgt de groene delen van de stad aan elkaar tot de Groene Marathon van Rotterdam: een stadsnatuurroute van meer dan veertig kilometer. Het project verbindt daarmee de wereld van de natuur met die van recreanten, schoolkinderen, wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.
Download projectplan De Groene Marathon: projectplan versie juni 2019
Ecobogen, 2013
Eerste schets van het voorstel om van de Hofbogen een ecoduct te maken. Een groen dak voor een betere luchtkwaliteit, waterberging met ruimte voor stadsnatuur, 2014.
7Seasons, 2012
Prijswinnende ontwerpstrategie voor het versterken van de biodiversiteit in de binnenstad. Biodiversiteitsversterkende maatregelen voor de dwergvleermuis, een van de 7 ambassadeurs.
Natuuractiviteitencentrum Oostvaardersplassen, 2009
Door het waterpeil te verhogen zal het landschap veranderen. Vanuit het nieuwe bezoekerscentrum is er zich op de nieuwe natuur.
Inzending prijsvraag bezoekerscentrum Oostvaardersplassen
Natuuractiviteitencentrum Oostvaardersplassen
De Boomgaard, 2016-2019
Prijswinnaar in de prijsvraag de Eenvoud, (2006). Een natuurinclusieve woning waarbij de architectuur en de natuur een zijn. De woning en de tuin zijn onlosmakelijk met elkaar vebonden. Rondom het huis vormt en haag van robinia en fruitbomen een tuinkamer. De begane grond is open met rondom glas. Door de verdiepte ligging van de woning wordt de relatie met tuin versterkt. De verdieping met slaapkamers is gesloten met kleine, door de haag heen, uitkragende ramen. Door de zuidwest zijde van de haag laag te houden kan de zon tot diep in de tuin komen. Een variant van dit ontwerp wordt gerealiseerd op de Eenvoud in Almere.