Work in progress! Deze door de bewoners zelf gebouwde woning nadert zijn voltooiing.
Work in progress! Deze door de bewoners zelf gebouwde woning nadert zijn voltooiing.

De gevels zullen komende maanden bekleed worden met gebrand hout. Volgens de traditionele Japanse Shou Sugi Ban methode krijgt het hout een 'natuurlijke' coating.
De gevels zullen komende maanden bekleed worden met gebrand hout. Volgens de traditionele Japanse Shou Sugi Ban methode krijgt het hout een 'natuurlijke' coating.

Bart Guldemond met de bouwer van de woning Cees Besseling. Het ontwerp van Bart is door RLB2 uitgewerkt.
Bart Guldemond met de bouwer van de woning Cees Besseling. Het ontwerp van Bart is door RLB2 uitgewerkt.

De woning wordt gebouwd rondom een betonnen kern waarin de installaties zijn geintegreerd.
De woning wordt gebouwd rondom een betonnen kern waarin de installaties zijn geintegreerd.

De woning is uitgerust met zonnepanlen en -boilers. De ventilatielucht wordt via een grondbuis aangevoerd. Regenwater wordt opgevangen en als grijswater gebruikt.
De woning is uitgerust met zonnepanlen en -boilers. De ventilatielucht wordt via een grondbuis aangevoerd. Regenwater wordt opgevangen en als grijswater gebruikt.

Aan de betonnen kern hangen lichte houten vloeren.
Aan de betonnen kern hangen lichte houten vloeren.

Volumes vormen een doorlopende ruimte.
Volumes vormen een doorlopende ruimte.

De compositie van ramen zorgt voor een mooie daglichttoetreding.
De compositie van ramen zorgt voor een mooie daglichttoetreding.




RSVP
Laat de bewoners in de loop der tijd zelf het huis afmaken; dat was het idee van Bart Guldemond achter zijn voorstel 'Réspondez S'il Vous Plaît!' voor de Eenvoud in Almere.
MEER INFO!

INDEX / vorig / volgend project

Inmiddels is de fam. Besseling-Finsy begonnen aan hun huis. De woning wordt gebouwd rondom een betonnen kern waarin de installaties zijn geïntegreerd. De woning is uitgerust met zonnepanelen en -boilers. De ventilatielucht wordt via een grondbuis aangevoerd. Regenwater wordt opgevangen en als grijswater gebruikt.

Een combinatie van onder andere warmtewisselaars die met de heipalen mee geslagen zijn, ventilatievloeren, warmte opslag, 20 zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak, 10 PV panelen (Solyndra) op de veranda die bestaan uit PV buisjes waardoor het licht in de veranda valt en in de zomer tevens werkt als zonweringen. Daarnaast maken we gebruik van 30 cm isolatie in de wanden en heeft de woning een berekende negatieve EPC waarde: -/- 0,25. Het hele huis wordt verlicht met LED verlichting. De kern van het huis bestaat uit betonnen vloeren en wanden, met een 8 meter hoge schoorsteen als basis. Het beton heeft een groot accumulerend vermogen, waardoor de temperatuur in het huis vrijwel constant is. De buitenkant van het huis is bekleed met gebrand lariks, wat door verbranding verduurzaamd is en daardoor schimmel en bacterie werend is geworden.
Door het hoge rendement van de woning is het mogelijk om qua energielevering en bezuiniging op gebruik van warmte en water zó weinig te verbruiken, dat de woning voldoende opbrengt om het gebruik (inclusief alle apparatuur) en vastrecht te kunnen betalen. Daarmee wordt deze terugleverende woning een nul-nota woning, waarbij het wonen voor de eigenaren naar nauwelijks tot geen kosten wordt teruggebracht.